Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Je libo rap, jazz, alternativu nebo experimental?

26. 06. 2023

Povalečská jízda se blíží a my postupně odtajňujeme další kapely letošního programu! Stejně jako minulé ročníky, přináší festival směs žánrů, ve které si najdou to své fanoušci rapu, jazzu, popu, alternativy i experimentální hudby. Zastoupení zde mají jak pozitivní, hravé texty, tak temné beaty nebo punkové melancholie.

Jedním z nových přírůstků povalečského programu je raperka Arleta, která patří mezi ženské naděje rapové scény. Ve své tvorbě zaujme démonickým šepotem, naléhavostí a studeným dotykem nože temných beatů. Arleta je poměrně novým, ale zároveň viditelným jménem na hřišti trochu generických, agresivních rap boys, kteří dominovali českému rapu až dosud. Scéna se mění a požadavky posluchačů zvyšují. Raperka a umělkyně, nominovaná na ceny Vinyla i Apollo, přináší pochmurnou vizi skrze tvrdou chemickou hudbu, jež dokáže být osobní, sebeterapeutická a zároveň hravá. Vlastní pojetí feminismu, interpretované skrze texty, dává prostor k poslouchání každému. Za většinou její produkce stojí David Herzig aka Lotus Wash, ale momentálně spolupracuje s mnoha dalšími umělci, konkrétně se na její výrazně podílí mdmxboy. Vydává také featy s umělci jako Hugo Toxxx, Hellwana, Edúv Syn, Yeezus2020, Rohony a další, z nichž některé jste mohli slyšet na Povalči v minulých letech.

S prvky rapu se setkáme taky u kapely Strohoskop, kterou tvoří herci známí z divadel i televizních obrazovek a pět kovaných jazzmanů, odchovanců Konzervatoře Jaroslava Ježka. Tato „devítihlavý funkoidní saň“ je na české hudební scéně velmi osvěžujícím úkazem a umí spolehlivě přenášet do publika velké množství energie. V hudbě kapely Strohoskop se setkává láska ke klasikům českého funku a rapu s podtóny neotřelé undergroundové scény, umocněné expresivním projevem na jevišti a hravými texty. První velký koncert odehráli vloni v dubnu na Štvanici, společně stvořili dva první singly – Anděl, kterého provází i osobitý klip. V březnu kapela vydala své první EP s názvem Zrození něhy, které provází téma lásky, vyjádřené s nadsázkou, poháněnou nekompromisními beaty a říznými texty.

Další kombinaci jazzu, tentokrát s indie rockem a prvky popu nabídne kapela StayJ. Když před pěti lety začínali, hráli ve složení, ve kterém všechna jména začínala na J. Proto název STAYJ. Loni v létě vyrazili na výlet a hráli v různých městech v Česku. Taky se stavili v Drážďanech, kde narazili na Hapiho. Nebo si kapela alespoň myslí, že to byla jeho přezdívka, jelikož ji napsal na kresbu, kterou věnoval členům kapely jako poděkování za hraní. Nová písnička No Money to Spare je o lidech, jako je on, kteří si evidentně plnohodnotně užívají života, ale přitom toho moc nemají. Loni v lednu vydali EP Chapter 1: Stories, na kterém posluchači naleznou úvodní intro, šest písní a intermezzo.

Pokračujeme v představování s kapelou MMNK, která na Povaleč dorazí z Brna. Vznikli v roce 2019, kdy se všichni členové již znali delší dobu a často spolu účinkovali v jiných kapelách. Stylově se MMNK nechce škatulkovat, ale často se pojmenovávají jako white thrash. Jejich styl by se dal popsat jako směs progressive rocku, rapu a HC punku. Hlavním impulsem pro vytvoření takto zaměřené kapely byla deska Rutky Laskier "Protiklady", ale mezi další důležité inspirace patří třeba Supercroo, nebo WWW. Po vzoru New Weird Britian se kapela MMNK stala prvním zástupcem New Weird Chechia a jsou tak nadžánrovou kombinací všeho a ničeho od math rocku po trap, rap nebo pop. 

Předposlední kapelu v tomto výběru charakterizuje nekompromisní, tvrdý a temný zvuk. Beznadějná atmosféra, psychedelické kytary a zkreslené vokály. Utrpení, hluboké emoce a přísné pohledy. Post-punková kapela Vellocet Roll je poznamenaná motorickou repeticí a dává mučednickému vokálu Františka Přerovského sílu a prostor vyjádřit niterné bolesti a splín. Jejich začátky se datují až do roku 2007 do garáže v Rudné. Od té doby v relativně obměňujících se sestavách vydali několik singlů a alb. Poslední vydaná deska "Halcyon Days" spatřila světlo světa na podzim 2022.

Dalším neobvyklým hudebním uskupením, který představí svou tvorbu v areálu Valče je francouzsko/anglický nemilosrdný experimentální art projekt !Gerald!. Přemýšlet nad tím, jak přiblížit jejich hudbu uvedením konkrétního žánru, je nejlepší způsob, jak ztrácet čas. Pro lepší představu uveďme pár jmen, které uvádějí jako svou inspiraci: John Zorn, Talk Talk, Cardiacs, Rod Stewart, King Crimson, Dada, Flies, Tool, Big Noses, Ashtrays, Divine, Monty Python, Bunuel,The Panic Movement. Jisté je, že se svými zamlženými zvukovými plochami, složitými strukturami a frenetickou rytmickou sekcí nenechá toto pětihlavé monstrum kámen na kameni.