Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Kapely vol. II aneb mix tradice i novoty!

29. 05. 2022

Každoročně se Povaleč snaží o kombinaci kapel, které už zde dříve hrály nebo dokonce přispěly svými vystoupeními při samotném vzniku, a kapel nově vznikajících studentských a takových, které se za patnáct let valečskému publiku ještě neměli možnost představit. To se týká i interpretů přijíždějících ze zahraničí, jejichž počet se snažíme stále navyšovat.

Jako první představujeme polské Body Package  kapelu šikovně kombinující trip-hop s postrockem. Píseň, která začíná minimalisticky a táhlými tóny, se na pozadí ženského vokálu nenápadně překlápí v kytarovou hlukovou lázeň. Tak vypadá jejich typický track. Jejich koncert rozhodně bude stát za návštěvu!

Po dlouhé pauze se vrací Slut, kteří právě píšou svoji dost možná nejzajímavější kapitolu. Obě klíčové postavy – otce zakladatele, tedy Hrádka (guit) a Jakuba Plachýho (voc) v šestici (!) rovnocenně doplňují čtyři nově příchozí hrdinové. Všichni společně tvoří zcela unikátní kompozice a pro ingredience se nebojí sáhnout nejen k Tool, Swans či Butthole Surfers, ale klidně taky k Pink Floyd, Ornettu Colemanovi či k Dg-307. A nebo si pokorně a s respektem vypůjčí z indiánských rituálních písní a klenou industriální valivé blues s tlakem dobře roztopené parní lokomotivy, aby ve finále byli přirovnatelní jen sami k sobě. Mimochodem: „slut“ znamená švédsky finále. Tohle finále bude monumentální a impozantní!

Další uskupení přivítáme opakovaně, byť neobvykle brzy. P/\ST je alternativní experimentální rap s přesahem do elektroniky. Pokus o zahřátí rukou u hořícího kapitolu. Loni skoro zbořili céčko, co bude letos na áčku? Těžko říct, ale neočekávej nic menšího než velkou show.

Cold Cold Nights přijedou na Povaleč po letech a dost možná představí i novinky z připravovaného alba. Se zasněnou hudbou připomínající časy, které se nikdy nestaly - každý koncert člověka přenese do posledního letního večera plného melancholické atmosféry.

Poprvé letos přijedou Káča se Sárou. Káča a Sára jsou nejlepší kamarádky hrající na piano. Jejich hudba je vesmírná a nepředvídatelná. Své vystoupení prokládají vtipnými historkami ze života a když skončí, už se těšíte na další koncert. Další povalečskou premiéru předvedou Fail Together. Nově vzniklá parta šesti bláznů s punkovýma řezačkama i romantickýma dojákama. Folk punk, kterej vyrostl z trávy a betonu pražských parků, přístavů a nádraží. Born a failure, fail together.

Zooblasters je kapela, co utekla z džungle na podium. Pod taktovkou electro beatů a volání divočiny jsou tahle zvířata ovlivněna nespočtem hudebních žánrů - anomálie od západu až po východ. Nezažijete koncert, ale taneční párty v kostýmech. Úplně jinou party předvede Sépie z hor. Moderní jazzová, energická i taneční kapela čtyř sehraných hudebníků a zkušených kamarádů, formovaná na českých festivalech a v berlínských ulicích. V roce 2022 vydali své první album “Děj se vůle soží,” které díky efektům a originální instrumentaci (baskytara, saxofon, housle a bicí) vytváří zcela unikátní zvuk.

V neposlední řadě se ukáže pražské duo Post-hudba. Na scénu přišli před deseti lety s estetikou vztahových depresí a disharmonických hlukových ploch. Jejich poslední deska, pojmenovaná "Svět na konci roku nula", měla původně znít optimisticky a klidně. Kvůli pandemii deska spíše odráží schizofrenní paletu nálad třicátníků, přežívajících v uzavřeném a vylidněném hlavním městě.