Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Kapely, kapely, kapely, kapely

23. 06. 2022

Přinášíme nové vystupující letošního Povalče a ještě zdaleka nekončíme. Tentokrát představujeme kapely více či méně spjaté s Prahou.

Poprvé na Povaleč přijede v Praze usazená a výrazná osobnost tuzemské a slovenské scény: písničkářka a producentka Katarzia. Společně s Oliverem Torrem a Jonatánem Pastirčákem představí v prosinci vydané album n5. Na něm zkoumá introspektivním pohledem pocity dominující během posledních dvou let a v rámci koncertní podoby alba se stává nedílnou součástí vyjádření klubově-divadelní fúze světel.

Ze Slovinska přijede duo Its Everyone Else. Ve své tvorbě kombinuje to nejlepší z živé a elektronické hudby. Naprogramované beaty, harmonie na hranici noisu a navrch hardcoreový vokál, který stmeluje elektroniku do organického a soudržného celku. To vše zabalené do pódiové show, která za sebou nechává v lepším případě propocená trička a v horším narušenou statiku sálů. V Praze už jednou společně s JTNB skoro rozbili Klubovnu, co se stane na Povalči... uvidíme. Intelligent Dance Music je dle definice hudba, kterou si spíš poslechnete doma než v klubu. Škatulkovat dle žánru Cybergrounds, ale rozhodně nedává smysl. Jejich hudba je taneční a experimentální, vystupují s živou rytmikou, hodně syntezátory a robotickou zpěvačkou Otylkou. Od roku 2013 pak kapela Rawdeus kombinuje ambientní pasáže s rytmickou souhrou bicích a basy, které doplňují elektronické zvuky kláves a kontrollery společně s houslovými party a podmanivou sólovou kytarou. Může to znít komplikovaně, ale jejich projev je atmosfericky melancholický.

Přijedou i popisu neodpovídající českokrumlovští Bratři Karamazovi. Jsou jedineční proto, že na jedné straně navazují na to lepší z tradic českého undergroundu 70. a 80. let (zejména co se vždy velice kvalitních, v dobrém smyslu poetických textů, týče) a na straně druhé je jim jeho hudební rámec úzký. Bez rozpaků sáhnou tu k blues, tam k zemitému tvrdému bigboši, onde rozechvějí artrockovou strunku. Aniž by to nějak okázale proklamovali, Bratři Karamazovi se drží principu “daleko k podbízivosti, blízko k přemýšlivému posluchači". Takovému, který se nespokojí s něčím tuctovým a snadno průhledným.

Další je dvojice kapel, která se na české hudební scéně už nějakou dobu pohybuje. Jediné co tato dvě uskupení spojuje, je však jejich původ v metropoli. Milovaně nenávidění Hentai Corporation: hudebně propracovaná a instrumentálně perfektně provedená progresivně rocková mašinerie, která si od roku 2005 systematicky buduje pověst jedné z nejšílenějších kapel české scény. Olaf Olafson and the Big Bad Trip neboli temná psychedelická tribal hudba aka světelná jízda do zapomenutého města vnořeného do rašeliniště. Předposlední nahrávka tohoto hudebního tělesa je spirituální, bizarní a improvizovaná seance s polským uskupením Bön, která člověka vezme z jiného světa rovnou do jiného vesmíru.

Kapela z Prahy, zpívající o Praze. Texty Dukly jsou spojeny s konkrétními místy, které společně s hudbou dokreslují celkovou náladu města. Letos přijedou představit nové EP „Moře vnitrozemí“, které napsali a nahráli v novém tříčlenném složení v domácím studiu. V nových písních tak dostaly více prostoru taneční beaty, syntezátory a další klubové prvky. WHYYES jsou mezinárodní evropské a slovanské trio usazené v Praze. Jejich indie hudba je příjemná a pohodlná, a zní jako melancholický soundtrack pro strávení teplého letního večera v dobré společnosti.

foto: Iryna Drahun