Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Do třetice všeho dobrého! Kapely III.

09. 06. 2022

A máme tu další dávku představovaček kapel, na který se letos můžete těšit. Tentokrát pojedeme pro změnu podle převažující nálady, od sluníčka až po řádně zakrvavenej měsíc, od flegmatického snílkovství až po temnou depresi.


Z Vídně přijedou jemní Lea’s Apartment, v dodávce si přivezou svou kolekci tanečních povídek o odpoledni na autobusové zastávce, autoportrétu Fridy Kahlo na triku kolemjdoucího či městských klimatizacích uprostřed horkého srpnového večera. Směs svých optimistických písní, ale i melancholičtěji laděných balad Vám představí Frankie & the Deadbeats. Jejich hudba vzdává hold americké country hudbě v kombinaci s výrazným slovanským fatalismem.


Další kapelou jsou pražští ±0 (pro zajímavost: ”±” se na pc píše stisknutím klávesy alt a napsáním číslic “0177”). Post-punk s velkým koncertním potenciálem. Základní definiční znaky: kytarové riffy, lehce potemnělá atmosféra a skvělé české texty. „Nikdy nebylo líp a nikdy nebude hůř“. Podobně tak nějak v prostřed naší emiconální škály bychom asi hledali i legendární houslové elektro Vložte kočku. Analogová elektronika, matematicky propracované a strojově přesné rytmy, hodně efektů ve smyčci. Teda na houslích. Texty pohybující se někde mezi osobní výpovědí a absurdní poezií. Nezbejvá než hodit helmou svou pryč. Bubeník Cyril si po koncertě střihne ještě dj set a ukáže Vám, jak tančí on – rozjede I Dance like This afterparty. Splašený koně, mess-rock z Prahy. Experimentální, psychadelický, místy melodický, ale mnohem častěji přesný opak melodického. Saxofon a projekce. Poznáváte? Jo, to jsou Meccaverius Society.


A přitvrzujeme. Hudební upřímnost na hranici hardcoru a ema s noisovými i ambientními prvky. Patetické a poetické popisování dění kolem a vyprávění příběhů. Rutka Laskier. Pětičlenná kapela pojmenovaná po polské židovské holčičce, která si vedla deník o tom, co kolem sebe viděla za války. Podobně ladění brněnští Frau Zwei experimentují s rychlými i pomalými styly, které dohromady kombinují do nedefinovatelných kompozic. Free tekno, DNB, breakcore a digital hardcore spolu s punkem, hardcorem, screamo a lo-fi, to všechno se v jejich hudbě dá vycítit.


A co na závěr? Francouzská psychotická dvojice Moaan Exis. Mohutný beaty, nepřehledný rytmy, podivný zvuky, brutální zkreslení či zneklidňující zvukový plochy – to jsou definiční znaky týhle francouzský dvojice. Zároveň ale obrovská party! Bicí a elektro mašinky. Obrovská dávka až surový energie, která násilím strhá nánosy bláta z Vašich festivalovejch lejtek, ale i nečistejch duší a příliš útlocitnejch ušních bubínků. Očistná zuřivost, vztek a pot. Kdo netančí, nebo sebou aspoň extaticky neškube s Moaan Exis, tančí a extaticky sebou škube proti Moaan Exis. A ti si to určitě nenechaj líbit. To bude zavíračka festivalové hlavní stage jak víno!