Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Co že to tenhle rok bude vlastně hrát?

17. 06. 2024

I tento rok nebude na Povalči nouze o kvalitní hudební program. O pohlazení vašich zvukovodů se postará pestrá plejáda nejrůznějších žánrů. Čeká vás ducání elektronických basiček, ostré tóny kytar, rapové kázání i líbezné zpívání a ještě mnohem víc!

Chtěli jste je, tak je máte mít. Po delší pauze se nám na hlavní pódium vrátí WWW NeurobeatWWW vznikli v Praze na počátku devadesátých let a byli jednou z prvních kapel experimentujících s rapem v Česku. Postupně začali pracovat s živými nástroji a odklonili se od klasické rapové produkce. Zlomem v tvorbě bylo album Neurobeat (2006), které svým mixem hiphopu, industriálu, elektroniky a abstraktních naléhavých textů ovlivnilo další vývoj kapely směrem k nenapodobitelné jedničce na alternativně rapové scéně. Je náhoda, že album Neurobeat slaví plnoletost ve stejném roce jako Povaleč?
Ani letos jsme nezapomněli na naše východní sousedy. Trio Dušan Vlk, Temný Rudo a David-san nám přiveze ukázat současný slovenský mix rapu, punku a ema. Politicky orientované, ale i citlivé texty Duškyho odrážejí nálady v současném Slovensku. Všetci precitlivení, pre túto spoločnosť, vítajte doma!
Že nemáš náladu na nic tak naléhavýho? Pojď teda radši zavzpomínat na jednodušší dobu. Zpátky v čase tě v rytmu dnb a jungle vezmou Human Ketchup. Tvrdý suby, mix elektronických a akustických bicích a přehrocený sound design musí roztančit úplně každýho. Zavítají k nám i staří známí z kapely Schrödingerova Kočka. Novodobý český underground ve složení basa, bicí a saxofon se svým těžkotonážním heavy post punk / noise rockem hledá inspiraci u starých punk/hc kapel alá Lvmen nebo UJD. A výsledek je nadčasovej a na českou scénu dost nevšední poetickej hluk. Po tak vydatný náloži určitě každýmu musí vyhládnout – tak to bude čas na bůček! Hello Marcel přivezou svoji surrealistickou disco show, a to si nesmíš nechat ujít! Po tomhle se nikomu nebude chtít přestat tancovat – energie tohohle tanečního dua totiž nenechá chladným nikoho. A že by byla chuť i na něco tvrdšího? Stonerový riffy dávající vzpomenout na éru, kdy světu vládli Black Sabbath spojený s dravostí hardcorový scény, předvede trio Acid Row. Nedávno vypustili do světa album Poisoned Mind, ale určitě zazní i starší fláky.

A že jsou Acidi na tebe pořád moc měkký? Tak to se budeš muset jít podívat na NULAJEDNANULANULA. Sudety jsou tvrdej kraj a proto tam vzniká tvrdá hudba. Tahle partička se s tím opravdu nepáře, nekompromisní nálož screama a hardcoru, ale zároveň i hudba plná kontrastů – klid v bouři, láska v chaosu, svoboda ve smrti. Posluchače, kteří jsou otevřeni hudebnímu masochismu, čeká výprava do nejtemnějších zákoutí lidské duše každého z nás – NULAJEDNANULANULA je totiž o tom, co si každý občas prožívá, malokterý má ale odvahu to říct nahlas. Ale Povaleč je především o žánrové rozmanitosti – o tom určitě všechny návštěvníky přesvědčí YEDHAKI:NAUTIKA. Cože to vlastně je? Trance, drumnbass, nebo snad šamanský rituál? To si každý asi bude muset zařadit sám, je ale nadmíru jasné, že spojení živých bicích, didgeridoo, handpanů a všech možných i nemožných perkusí roztančí úplně všechny! Doufáme, že jsme vás tímhle výběrem pořádně navnadili! A nebojte, tohle je jenom začátek…