Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Zprávy z promítacího sálu: Možná přijde i...Helena Třeštíková!

19. 07. 2019

Letošní dávka dokumentárních filmů na Povalči bude opět výživná, opět startujeme s roztomilými koťátky a opět nebudou chybět nejčerstvější oceňované filmy loňského roku a debaty s režiséry. Stručné shrnutí toho, na co se můžete těšit!

Kibera: Příběh slumu – skvělá kamera a hudba vás vtáhne do prostředí totální chudoby u hlavního města Keni, kde se ale pořád najdou lidi, kteří se tohle místo snaží měnit k lepšímu. Po filmu debata s Petrem Rackem (kamera) a Adamem Bláhou (zvuk).

Iluze – zahrajte si hru na přežití v orbánovském Maďarsku, schválně v jakým levelu skončíte. Po filmu debata s režisérkou Kateřinou Turečkovou.

Central bus station – velkolepá audiovizuální jízda donedávna největším autobusovým nádražím na světě. Jednou na tomhle autobusáku v Tel Avivu člověk vystoupí a už z něj nikdy neodejde. Po filmu debata s režisérem Tomášem Elišíkem.

Volání divočiny – pohled zblízka, jak žijou kluci ze základky s trochu složitějším chováním - dobrodružství každej den až na půdu, ale snad ne na půdu ústavu. Po filmu debata s režisérkou Karolínou Peroutkovou.

Dobré zprávy – jak se žije moderátorovi České nezávislé televize, jedné ze stálic dezinformační mediální scény? Myšlenkové pochody jednoho z šiřitelů konspiračních teorií. Po filmu debata s režisérem Ondřejem Šálkem. 

Feral – Charlie Soukup je undergroundový písničkář a signatář Charty 77. Už tak 30let žije v australské buši stranou od civilizace a nejen medituje nad životem, vesmírem a vůbec. Po filmu debata s režisérem Jiřím Holbou.

King Skate – zase ten underground  tentokrát prkna, kolečka a pár týpků, co to za totáče mysleli vážně. Po filmu debata s režisérem Šimonem Šafránkem, projekce proběhne ve spolupráci s projektem KineDok.

Forman vs. Forman – velké jméno, velký film premiérovaný letos v Cannes i Karlových Varech. Ucelený životní portrét jednoho z nejvýznamnějších českých filmových tvůrců. Po filmu debata s Helenou Třeštíkovou asi nebude, projekce proběhne ve spolupráci s projektem KineDok.

Nagano Tapes – jestli jste si mysleli, že o legendárním olympijském zlatu z Nagana už víte všecko, tak jste na omylu. Proměna NHL v globální byznys, xenofobní hejty na invazi hráčů z východu i osobní rozhovory s nejslavnějšími hokejovými tvářemi vám posunou pohled nejen na olympijskou slávu zas o kus dál. Po filmu debata s režisérem Ondřejem Hudečkem, projekce proběhne ve spolupráci s projektem Olympic Channel.

Díky všem, co dočetli až sem a za tu Helenu se teda omlouváme. Uvidíme se v Sále!