Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Bezpečný festival

25. 07. 2023

Přáli bychom si, aby byl pro návštěvníky Povaleč bezpečným prostředím a aby se na území našeho festivalu mohli bezstarostně bavit, užívat si program a nebýt při tom vystavováni nepříjemným situacím. Víme, že realita je často jiná a takové situace se na festivalech bohužel stávají. Snažíme se tedy dělat vše pro to, abychom tomu předcházeli a aby v případě, že takový moment nastane, bylo dostupné adekvátní řešení. Proto navazujeme spolupráci s dalšími organizacemi, které nám s tím pomůžou.

Drop In je již povalečskou stálicí. U jejich stánku dostanete například tipy, jak předejít kocovině nebo jak se jí co nejúčinněji zbavit. Pokud se po párty rozhodnete opustit festival autem, budeme moc rádi, když se u stánku Drop Inu zastavíte a využijete zdarma orientačního alkotestování, aby všechny vaše cesty byly bezpečné.

Česká společnost AIDS pomoc také není žádným nováčkem, jejich sanitku letos najdete v zámecké zahradě. Tady se můžete anonymně a diskrétně otestovat nejen na HIV, ale i na další pohlavně přenosné nemoci. Zároveň se tam dozvíte spoustu informací, jak riziko jejich přenosu snížit na minimum.

Novinkou je letos spolupráce s PsyCare, kteří nabízí pomocnou ruku při náročné psychadelické zkušenosti. Jestliže se vy nebo vaši přátelé ocitnete na „tripu“, který sami nezvládáte, najdete tu bezpečné prostředí a podporu ze strany vyškolených dobrovolníků, kteří přesně vědí, jak vás nepříjemným stavem provést a pomoci vám tento zážitek překonat. Jejich bezpečná jurta bude na konci jídelní zóny u vstupu do zámecké zahrady.

Dalším nováčkem je edukační platforma Respektuju. Jejich stánek najdete v zámecké zahradě, kde budou nabízet nejrůznější informační materiály. Respektuju otevírají témata z oblastí feminismu, LGBTQIA+, ekologie a nebo třeba duševního zdraví. Na festivalu nám navíc pomohou přispět k co nejvíce bezpečnému prostředí pro VŠECHNY. Mimo jiné proškolí náš barový tým, jak zvládat krizové situace, když se někdo z návštěvníků necítí komfortně, a jak mu v takové situaci nejlépe pomoci.

Mezi téměř každoroční samozřejmosti u nás také patří záchranářský stan nacházející se poblíž hlavního vchodu, kam lze zajít se zdravotními obtížemi všeho druhu. Ve chvíli, kdy by záchranáři museli cestovat za vámi, mají na místě i sanitku. V případě nesnází se nebojte obrátit také na kohokoliv z pořadatelů a my už vám adekvátní pomoc nějak zařídíme.

Uvědomujeme si, že některé z předchozích řádků mohou působit, jako že na festivalu užívání nelegálních substancí podporujeme, ale rozhodně tomu tak není. Po mnohaletých zkušenostech však bereme v potaz, že drogy jsou bohužel pro mnohé nedílnou součástí kulturních akcí a ve výsledku je dané rozhodnutí vždy na jednotlivcích. Snažíme se tedy alespoň co nejvíce zamezit jejich případnému negativnímu dopadu na bezpečí našich návštěvníků. 

Buďte, prosím, rozumní, ohleduplní a opatrní! 



2