Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Say Something Nice

14. 07. 2022

Snažím se natáhnout ruku přes obrovskou dálku. Vnímat tvoji přítomnost. Chvíli se dotýkat konečkem prstu a potom to cítit už navždycky. Nikdy nezapomenout na výjimečnost toho momentu, kdy se věci staly opravdovými. Vědět, že ať se děje, co se děje, ten dotek už nikdy nezmizí.

Cítíme potřebu reagovat na situaci, která nás všechny citelně zasahuje. Politika nám ale není příliš blízká, spíše vsázíme na intuici, pokoru a emoce, které nás všechny spojují. Cítíme, že víc, než kdy dřív potřebujeme přestat věci rozlišovat na černé a bílé a zaměřit se na mnohem silnější, základní aspekty našeho soužití. 

 

Proto letošní výstavu v půdním prostoru kovárny opíráme o sounáležitost, empatii a porozumění: Tedy hodnoty, které v nás všech i přes veškeré konflikty zůstávají hluboce uloženy. Participující umělci, které jsme k této příležitosti oslovily, ve své tvorbě více něž na velká gesta vsází na cit a esenciální sílu vlastního zakoušení. Divák ke čtení jejich děl nepotřebuje vysvětlení – jejich exprese je totiž sama o sobě tak nabitá, že se mezi nimi stačí na chvíli zastavit a jednoduše si je užít. Jako by to byl univerzální jazyk, skrze který si dokážeme všichni porozumět.

 

Vystavující: 
Olga Krykun, Jana Bernartová, Nonna Lorenz, Robin Seidl, Ruta Putramentaire

 

Kurátorky:

Kristýna Pozlerová a Bára Čápová