Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Začínáme: první várka kapel je na světě!

19. 05. 2022

Tak jako každý rok, i letos se v povalečském programu snažíme o co největší žánrovou šíři – aby si každý vybral svou srdcovou hudbu, ale zároveň aby hudební exploreři mezi vámi mohli objevovat nové a nepoznané. Z tohoto důvodu máme v programu i několik zahraničních interpretů, které považujeme za hodně zajímavé a říkající si o pozornost. Těmto charakteristikám odpovídá i dnešní první výcuc toho, co vás čeká…

Bratři. Live techno dvojice, kterou jste u nás už možná slyšeli. Postupně se stává naprostou českou špičkou a to zaslouženě. Bráchové Ondřej s Jiřím hrajou živě – Ondřej na analogový modulární syntetizátory, Jiří tvrdí rytmiku za bicíma. Jejich show je jedna postupně narůstající rytmicko-melodická energická flow – letos poprvé na áčku! Ze stejného ranku, tedy podobně nahajpovaný elektronický projekt založený na práci s moduláry, je starý známý HRTL. Jeho nahrávky i živá vystoupení jsou autentická, improvizovaná a nikdy se neopakující. Od atmosferického techna, přes osmdesátkový house – během vystoupení člověk nikdy neví, co čekat. Zárukou tedy budiž Leošovy schopnosti kontrolovat hardwareové beaty.


Oslím můstkem mezi elektronikou a kytarami je izraelský projekt Rimojeki. Tohle “space duo”, jak sami sebe nazývají, kombinuje experimentální elektroniku bloudící od osmdesátkového zvuku po psytrance rychtu s ostrými kytarovými riffy i sóly. Tahle manželská dvojice obřích reptiliánů z planety Niburu nenechá vaše nohy v klidu, nebojej se toho a uměj rozhodně vytvořit party.


A dostáváme se ke kytarovějším uskupením. Kapela Tribe-J je instrumentální trio, jejichž hudba vytváří lehce exotickou atmosféru (slyšitelná je inspirace blízkovýchodní hudbou), zároveň je zdobí výrazná melodičnost a technická vyspělost. Když zůstaneme v podobném žánru a tříčlenném složení – a trochu přitlačíme na pilu – máme tu Shallov ze Slovenska. Hlasitá a progresivní tříčlenná post kapela, mající původ v bratislavské garáži roku 2013. Mísí post-hardcore s prvky post-rocku a metalu, to všechno v dlouhých časových kompozicích.


O něco klidnější je kytarovka Treska jednoskvrnná. Popíček z český trash scény, kterej rozeskáče každej strom na céčku. Ty konzervativnější pankáče (krásnej oxymoron) mezi vámi určitě potěší koncert harcovníků pivní kultury N.V.Ú. Tahle parta individuí a výrostků pobuřující společnost a povzbuzující mládež figuruje na české scéně přes 30 let, takže dozajista vědí, co dělají a dělají to dobře. A s jakým žánrem se hezky pojí punk, když přidáme pár žesťů? No jasně, ska. I když hlavní vlna ska módy je zřejmě za námi, jsou kapely, které stále hrajou a hrajou dost dobře. Třeba Basta Fidel, který je taky možno považovat – stejně jako N.V.Ú. – za legendy svého žánru.


A kde je rap, ptáte se?


Nebojte, rap máme taky rádi, zvlášť ten alternativněji laděnej, a tak v programu určitě bude a bude dobrej. Nechceme si vystřílet všechny náboje hned v prvním článku, nicméně jako ochutnávku nabízíme náš nejnovější objev, experimentálně laděný dvoučlenný projekt Laokoon, jejichž kopyrajtem jsou propracované beaty a avantgardní texty, které by sice mohly fungovat soběstačně, dané dohromady ale posouvají celý projekt na absurdně vysokou úroveň.