Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Klasika JEDE!

02. 08. 2021

Pestrá trojice koncertů předních českých umělců.

Vážení přátelé, je to tady: odhalujeme program klasické hudby na Povalči. Zveme vás všechny do kostela Nejsvětější Trojice, který se nachází před areálem festivalu. Kostel nemůžete minout, takže výmluvy, že jste místo nenašli, nebereme. 

Tento rok se můžeme těšit na velmi pestrý program protínající několik žánrů. Během tří koncertů se představí přední čeští umělci. Na pátečních dvou koncertech (11:30 a 13:30) vystoupí postupně přední česká houslistka Markéta Janoušková a jeden z nejprogresivnějších hudebníků, akordeonista Milan Řehák.

Markéta si pro nás připravila program "FolkloreClassic: sólo pro housle", který spojuje hudbu klasickou, lidovou a folklór. Uslyšíte výběr houslových děl velkých skladatelů, kteří byli folklórem hluboce ovlivněni. 

Milan představí originální akordeonové kompozice od Antonia Vivaldiho až po Michaela Jacksona, virtuózní transkripce i aranže populárních písní protkané poutavými komentáři. 

V sobotu ve 12:30 přivítáme barokní soubor Motus Harmonicus, který tvoří Richard Šeda, Jakub Michl a Marek Kubát. Představí skladby italských barokních autorů ze 17. století. Mimo to uvidíte, jak vypadaly předchůdci dnešních nástrojů. Myslím si, že pohled na theorbu, dvoumetrového předchůdce baskytary, nenechá klidného ani zarytého metalistu. 

Máme se na co těšit. A já se již těším na vás. Tak nashle na Povalči! 

Bohumír Stehlík