Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Výstava: Dům ztracených duší

03. 08. 2015

Výstava současného výtvarného a scénografického umění v zahradním letohrádku ve západočeské Valči.

Výstava v nerekonstruovaném, původně barokním zahradním letohrádku je již tradiční součástí hudebního festivalu Povaleč. Romantické téma “Splín Markýzy z Laverne” minulého ročníku výstavy vystřídá téma poněkud temnější:  Dům ztracených duší. Téma výstavy je volně inspirováno historií zámeckého areálu a dotváří jeho příběh skrze scénografické a umělecké instalace. Navazuje na reálný moment poválečné historie zámku, který krátce po druhé světové válce sloužil jako sanatorium pro válečné veterány. Výstava stylizuje dům do místa, ve kterém se shromažďují nejen bolesti lidského těla, ale také duše. Útroby staré budovy jsou přeměněny na útočiště úzkostí, strachů a temných myšlenek. 


Dům ztracených duší je koncepčně rozdělen do dvou částí. Přízemní a sklepní prostory jsou vyhrazeny site-specific instalacím a video projekcím. Prezentovaná díla zobrazují témata strachu, šílenství, závislosti, psychedelie, fyzické a psychické bolesti. Hlavnímu sálu letohrádku dominuje kruhová instalace ze židlí. Během vernisáže zde proběhne skupinová terapie všech přítomných umělců a organizátorů pod vedením MuDr. Jany Čápové. 


Instalace v prvním patře se třemi omšelými pokoji má více konkrétní formální ráz. Kurátorky připravily umělcům jednoduché dřevěné postele, které jim poskytly jako podklad pro jejich další tvorbu. “Postele jsou místem, kde se rodí strachy a úzkosti. Skoro každý má podobnou vzpomínku z dětství, kdy se bál v noci spustit nohy z postele na zem, aby jej za ně někdo nebo něco nechytilo. V posteli, v tichu a ve tmě se probouzejí úzkosti a jako velké zvíře kladou svou tíhu na lidské tělo, “ píší kurátorky výstavy Eva Riebová a Tereza Špinková. 


K myšlence dřevěných postelí nás přivedla snaha uchopit prostor letohrádku jako celek. Letohrádek sám o sobě má velmi silnou atmosféru, kterou jsme chtěly potlačit a naopak vyzdvihnout umělecká díla. Uniformita se nám zdála být vhodným prostředkem, jak prostory využít ve prospěch celkového vyznění výstavy. Dalším důvodem bylo vyzvat umělce k tomu, aby přemýšleli prostorově, scénograficky, i za cenu dezinterpretace jejich původního uměleckého záměru,” doplňují kurátorky. Každá postel bude představovat útočiště, kus domnělého soukromí podobně jako v léčebných ústavech. 


V rámci doprovodného programu Domu ztracených duší a festivalu Povaleč bude v prostorách letohrádku zrealizován fotokoutek, odkud si návštěvníci budou moci odnést vlastní umělecký portrét. Ve večerních hodinách oživí fasádu budovy videomapingová projekce, po které bude následovat promítání filmů souvisejících s tématikou výstavy. 


Vernisáž: 7. srpna 18:00

Otevřeno: 7. srpna 11:00-20:30, 8. srpna 11:00-19:00, 9. srpna 11:00-17:00



Vystavující umělci: Tereza Bartůňková, Koen Baeyens, Josef Bolf, Eli Cortiñas, Tomáš Hrůza, Markéta Jáchimová, Jan Klamm, Jana Kochánková, Tereza Kopecká, Kristína Láníková, Milan Mikuláštík, Michal Panoch, Vladimír Turner, Jana Vojnárová


Kurátorky: Eva Riebová a Tereza Špinková


Grafika: Marta Maštálková, http://www.problemista.com/ 


Produkce: Zuzana Hájková, Jan Hyk


Doprovodný program:

Během vernisáže proběhne skupinová terapie přítomných umělců a organizátorů výstavy pod vedením MuDr. Jany Čápové (18:00-19:00)

Fotoateliér: hromíno&hrabíno (7. srpna 19:00-20:30, 8. srpna 15:00-17:00)


Facebook: https://www.facebook.com/events/1605333636406356/

Web: www.povalec.cz


----------


Fotografie z výstavy z r. 2014 “Splín Markýzy z Laverne”: 

http://1url.cz/KOO6