Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Doprovodný program v zámeckém areálu

27. 07. 2013

Kromě užívání si bohatého hudebního programu, zásobených barů a stánků s jídlem lze trávit čas na Povalči i jinak. Zámek a přilehlá zahrada jsou útočištěm pro doprovodný program, kterým je výstava a dále projekce, workshopy, divadla, nebo dokonce i sportovní klání mezi stromy zámeckého parku. Dnes začneme s výstavami a projekcí.

Zámek pod taktovkou mladých umělců

Výstava v částečně zrekonstruovaných prostorách zámku se koná již třetím rokem. Prázdné místnosti bez mobiliáře přímo vybízejí k vystavení uměleckých děl. Letos nese výstava název Memento naturae obměňující latinské slovní spojení používané v dějinách umění memento mori. Memento naturae ve volném překladu znamená pamatuj na přírodu. Čtrnáct vystavujících umělců různým způsobem a pomocí médií jakými jsou například socha, malba, fotografie, video, či instalace, reaguje na téma přírody, krajiny a jejich zasazení a kontrast s architekturou.

Vernisáž proběhne v pátek ve 20:00 a o víkendu bude otevřená od jedenácti hodin, v sobotu do osmi a v neděli do šesti.

Filmové dokumentární dýchánky

Letošní filmový program festivalu nabídne exkurz do světa dokumentárních filmů zaměřených na společenskou tematiku. Pokud jste nestihli navštívit filmy festivalu Jeden svět, máte jedinečnou příležitost to napravit právě v sále správní budovy zámeckého areálu. Projekce budou probíhat v sobotu a v neděli vždy od 11h dopoledne. Pozvání na festival přijal antropolog Lukáš Hanus, s nímž se po filmu Motyky a Skype uskuteční debata nejen na téma turismu v rumunském Banátu. Dokumentární ladění v sobotu vystřídá autorské čtení mistra dekadentních veršů Miroslava Sosoie, které si rozhodně nenechte ujít.

Povaleč dvanáct měsíců v roce? To je realita

Rádi bychom vás informovali o úspěšném projektu, který naše sdružení v současné době realizuje: získali jsme dotaci z Evropské unie na rekonstrukci iluzivních bran, obnovu zámeckého parku a hlavně zprovoznění infocentra s kavárnou. Prádelna, jak se infocentrum jmenuje, je otevřena již od května a i díky ní je zámek konečně zpřístupněn veřejnosti během celého roku. Přijďte se občerstvit kávou, limonádou či pivem a přitom zhlédnout výstavu ilustrací Matěje Pospíšila. Její vernisáž se bude konat v sobotu ve 14:00.

Undergroundový stan Už jsme doma

Už jsme doma hráli na Povalči před třemi lety. Tento rok byla v Dejvicích otevřena i kavárna nesoucí jejich jméno. Letos přijedou do Valče znovu, tentokrát se stanem, kde kromě občerstvení budete moci konzumovat filmy, které jen tak někde neuvidíte. Jedná se o dokumenty o Plasticích, Magorovi či jiné snímky zabývající se českým undergroundem.