Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Jeden zámek navíc

01. 08. 2022

Zámek – lobotomická památka. Zvnějšku monument čnějící na ostrohu, neodmyslitelná dominanta Valče. Zevnitř zkáza a zmar jakožto stopy dramat 20.století – zestátnění a přestavba na dětský domov a poté mohutný požár. Přesto zámek žije ve všech svých vrstvách, a to i díky výstavám. Zachráněné gotické fresky ze zničeného Doupova ožívají v nové multimediální expozici. Scénické nasvícení a hudba z dílny Multilab z plzeňské Sutnarky vám pašijový cyklus naservírují ve světle gotiky, ročních období nebo destrukce. 

Současné umění okupuje zámek již několik let. Jedno ráno navíc je souborná výstava mladé umělkyně Rozálie Prokopcové. Nechte se unést snovými obrazy krajiny mizející i přicházející. Prožitek zrození a klubání pak přináší také výstava světelných objektů Kukly a larvy karlovarského divadelníka a umělce Jana Kindla. Rádi dáváme prostor také studentům, a tak v zámku můžete shlédnout Myšlenky ze skleníku, plenérovou výstavu ateliéru Nových médií ze Sutnarky anebo již tradičně figurální kresby z workshopu Figurama. Hostíme opět také přírodovědnou výstavu Sopky našeho kraje.

Zámek je jistě důležitou součástí festivalu. Je ovšem především kulturní památkou, která oživuje Valeč po celý rok. Pokud máte jen základní festivalové vstupné, poprosíme vás o symbolické festivalové vstupné 40Kč. Majitelé střední, nejvyšší a královské vstupenky mají vstup volný. Více na https://www.facebook.com/zamekvalec či https://www.zamek-valec.cz/cs Nakonec se také hodí zmínit, že je zámek stále místem, kde budete vítáni i mimo dobu festivalu! Ať už na běžné prohlídky, nebo na kulturní akce či ještě lépe na svatby!

Otevírací doba: ČT:16-20H, PÁ:10-19H, SO:10-19H

FB událost