Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Povaleč – na promítání dokumentu se zavleč!

13. 07. 2022

Letošní dávka dokumentárních filmů a debat bude opravdu bohatá-máme pro vás připravených celkem 8 projekcí ve dvou dnech a k tomu nás u většiny poctí účastí samotní tvůrci či jejich blízký spolupracovníci, aby si s vámi po filmu mohli vyměnit postřehy a názory. 

Začínáme na aktuální notu, a to tradičně v pátek před polednem - projekcí filmu Gorbačov. Ráj. Zpověď někdejšího sovětského státníka může v kontextu dnešního dění na východě dodat střípek do mozaiky, jak vnímat rusko-ukrajinský konflikt. V reakci na tento úvodní film pak návazně dáváme prostor projekci vybrané reportáže nezávislého novinářského sdružení Voxpot přímo z místa dění války na Ukrajině a uvítáme i šéfredaktora a spoluzakladatele Voxpotu Vojtěcha Boháče na debatě po projekci. S dalším dokumentem Bratrství nahlédneme do neméně vtahujících osudů lidí-tentokrát 3 bratrů vychovaných v přísném normativním režimu islámského práva, kteří před sebou mají náhle nejen zcela nové horizonty svobody, ale také odpovědnosti, když jejich otec-patriarcha nastupuje k trestu mnoha let vězení a rodinu opouští. Páteční projekce nakonec uzavřeme odlehčeně filmem Svéráz českého rybolovu – výpravou hospodských vlků za dobrodružstvím chytání ryb v Norsku spolu s basou piv.

V sobotu začneme společensko-politickými tématy svobody, demokracie a spol. – co a jak formuje naše názory a postoje a jakou cestu si v životě volíme anebo nám jí volí někdo jiný? Různé úhly pohledu přinesou dokumenty Digitální disidenti a Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci. K oběma filmům uvítáme hosty na debatě, a tady bude z podstaty věci debata stejně cenná jako samotné shlédnutí filmu. V celospolečenské tematice budeme pokračovat pohledem na stav paliativní péče v ČR oceňovaným filmem Jednotka intenzivního života, kdy po projekci bude příležitost podebatovat s autorkou snímku Adélou Komrzý. Závěrem filmových projekcí se dostaneme zas tak trochu za začátek. Koukání se na kočky není totiž nikdy dost, a proto uvádíme jako zavírák skvělý dokumentární film Kedi. Kočky z Istanbulu, který určitě potěší (nejen) všechny fanoušky našich ranních projekcí. 

Víc netřeba říkat, přijďte se podívat, těšíme se!