Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Co nového na zámku Valeč a v zámecké zahradě?

24. 07. 2021

I na letošním festivalu nemůžeme jinak než doporučit návštěvu zámeckých expozic a nasměrovat vás i na věci v jeho bezprostředním okolí. Čtěte dál!

Teatron
Zámecký areál za dva roky zaznamenal několik proměn. V exteriéru je to především nápadná probíhající rekonstrukce unikátního Teatronu, jehož původ sahá až do barokních časů. Z bezpečné vzdálenosti bude i na Povalči možné sledovat proměnu tohoto prostoru směrem k jeho novému využití. Není to jen přestavba, ale také bádání a pokus o odhalení dřívějšího účelu. Není totiž dochovaná žádná dokumentace. Krom přestavby je také na zámku plánovaná budoucnost tohoto objektu, kulturní počiny a partnery, kteří tento unikát opět naplní životem. Co byste na Teatronu rádi viděli vy? Máte nápad? Napište správě zámku na https://www.facebook.com/zamekvalec

Lapidárium soch Matyáše Bernarda Brauna - “Braunárium”
V objektu kovárny se od roku 2020 nachází audiovizuální instalace originálních soch Matyáše Bernarda Brauna. 28 soch a sousoší tak tvoří nejrozsáhlejší sbírku tohoto sochaře. Na přípravě expozice se podíleli studenti a učitelé ze Západočeské univerzity, Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Sochy jsou prezentovány pomocí scénických světel a zvuků s možností nastavení různých atmosfér. 

Zámek
Uvnitř zámku vznikla nová audiovizuální prezentace gotických fresek z kostela sv. Wolfganga v Doupově. Hřbitovní kostelík z roku 1380 se jako celý Doupov stal obětí komunistické devastace a zanikl při tvorbě vojenského újezdu. Zázrakem se statečným restaurátorům povedlo v letech 1966-1968 zachránit gotické nástěnné malby. Ty po 53 letech našli své místo ve Valči. Strop sálu nové expozice vytvořil místní sochař MgA. Jakub Hadrava ze starých prken ze spilky Valečského pivovaru. Kontrast k recyklovaným prknům dodává audiovizuální pojetí prostoru, realizované ateliérem Multimédií Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. 

Více na https://www.facebook.com/zamekvalec či https://www.zamek-valec.cz/cs. Nakonec se také hodí zmínit, že je zámek stále místem, kde budete vítáni i mimo dobu festivalu! Ať už na běžné prohlídky, nebo na kulturní akce a ještě lépe na svatby!