Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Dokumentární filmy na Povalči vás vrátí mezi živé

05. 07. 2021

Po roční pauze se opět vracíme s náloží dokumentárních filmů, které rozhodně stojí za to vidět. Zavřený kina a hodiny prosezený u kompu s Netflixem a spol. teď můžete vyměnit za živou filmovou událost, kde bude možno potkat se i s tvůrci filmů na tradičních debatách.

V pátek na úvod naladíme sportovní notu s filmem Letní hokej, kde se kluci z Maroka na výměnném pobytu budou učit spolu s českými teenegery z Náchoda nejen, jak na to s pukem a hokejkou, ale taky zažijí živý dialog dvou rozdílných kultur, plný různých malých překvapení a osvobozujícího humoru. Téma identity trochu z jiného soudku bude následovat v krátkém snímku Kateřiny Turečkové Proč se cítím jako kluk?, který prostřednictvím portrétu šestnáctiletého Bena nastoluje téma trans identity a hledání podpory pro to být tím, kým se cítím být. Dost aktuální téma podpory a práv trans osob pak bude možné probrat přímo s režisérkou po filmu. Odpoledne se sejdeme u filmu Na značky!, který zachycuje eskapády příprav všesokolského sletu přiblížením dvou postav-mladého cvičence Radka a ostříleného trenéra Mirka ctící heslo „ve zdravém těle, zdravý duch“. Zorganizovat 15 000 lidí na jednom plácku fakt není sranda. Anebo je. Na historky z natáčení se budete moct po filmu zeptat režisérky Márie Pinčíkové. Páteční projekce uzavřou legendy rychlodabingu a videopirátů ve filmu Králové videa, který prostě musí vidět nejen fanoušci Arnieho a Slye! Teorie a praxe otrlého diváka pěkně zblízka. Navíc na závěr proběhne debata se scénáristou filmu Petrem Svobodou a rychlodabérem Josefem Jehličkou, kteří vás rádi ještě obohatí o další detaily z tohohle šíleného filmového pravěku.

Sobotní promítání zahájíme filmem Kiruna-překrásný nový svět, který zachycuje přípravy na stěhování švédského hornického městečka, které musí ustoupit rozšiřující se těžbě. Znáte Most? Tak tam na to šli jinak. Po filmu následuje debata s režisérkou Gretou Stoklassa, která ve Švédsku zároveň dlouhodobě žije. Dalším snímkem sobotního dne budou Vlci na hranicích, který sleduje návrat vlků do český lesů a ukazuje náš rozpolcený vztah k přírodě na případu sporu obyvatel malé obce na Broumovsku. O vítačích i odpůrcích vlků ve volné krajině si budete moct po filmu popovídat s režisérem Martinem Pávem. A letošní povalečské projekce uzavře skvělá sonda do devadesátek dokumentem Česká reklama: Úsvit kapitalismu. Na reklamní spoty, které umíte odcitovat ještě dneska, vzpomínají jejich tvůrci, a vy s nimi! Poděkovat za tenhle zážitek budete moct osobně po filmu režisérovi Martinu Jůzovi, který si přijde popovídat o téhle bláznivé nostalgii.

A samozřejmě nebudou chybět tradiční roztomilá koťátka na úvod každého dne. Těšíme se na vás!