Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

"To nejlepší mě ještě nepotkalo" (výstava v Kovárně)

16. 07. 2019

Ve čtvrtek 1. 8. se od 19:00 nezapomeňte přijít podívat na vernisáž výstavy "To nejlepší mě ještě nepotkalo", kterou budou jako v loňském roce po celý průběh festivalu hostit půdní prostory Kovárny. Díla můžete shlédnout v pátek a sobotu, vždy od 11:00 do 19:00 a v neděli pak od 11:00 do 15:00.

"Snažíme se být lepšími. Zvažujeme, probíráme, definujeme. Věci děláme tak, jak nejlépe dovedeme. Konstruujeme si malé, vlastní světy, ve kterých je vše tak konejšivě známé a uchopitelné. Nejsme nedočkaví. Postupujeme po malých krůčcích, vyšíváme s dokonalým soustředěním a každou čárku nejprve začínáme tečkou. Šlapeme mimo cesty, abychom se na ně zase s o něco větší jistotou mohli vracet. Vyčkáváme s pocitem, že náš čas plyne rychleji a možná až příliš neukázněně.

Cílevědomost dokáže vyvolat mylná očekávání. Příliš mnoho možností vede k neustálému zvažování, hodnocení a porovnávání. Životy ostatních vypadají často tak plné a barevné, ty nejlesklejší střípky z jinak průměrně naleštěné vázy. Jsou ale momenty, kdy se to vše vrací, a my na malou chvíli cítíme, že je to ono. A to je ten důvod, proč to zkoušíme stále znovu. Pro chvíle, kdy je vše v naprosté rovnováze a my cítíme, že věci opravdu děláme tak, jak nejlépe dovedeme.“

S tímto kurátorským textem Báry Čápové a Kristýny Pozlerové se ztotožňuje i 8 přizvaných umělců mladší generace české a slovenské současné umělecké scény. Ti se během několika dní pokusí přetvořit půdu kovárny v autentický galerijní prostor a skrze klasická i nová média pozvat návštěvníky do vlastní interpretace tohoto blízkého tématu. Neonové objekty Davida Fesla v kontrastu s dřevěným, až chalupářským interiérem doplní interaktivní instalace Kataríny Hládekové, laureátky ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2016. Eliška Konečná s Nelou Britaňákovou se svojí jemnou, až subtilní charakteristickou prací dotknou hranice užitých materiálů, Hyperrealistické struktury Adama Kapara potěší zastánce klasické malby a velkoformátová projekce Anety Mony Chissy naopak zastoupí vlivy současného videoartu. Celý prostor nakonec doplní až tíživá všudypřítomnost multimediální instalace Marie Tučkové. Kromě půdních prostor se letos výstava rozroste i do okolí kovárny a celého parku v podobě venkovních objektů Markéty Oplíštilové.

Zkrátka a dobře, bude toho dost a návštěvu kovárny si během lenivých odpolední rozhodně nenechte ujít. Trocha inspirace přece nikdy neuškodí.