Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Letohrádek se rozpadá a přece se vystavuje

22. 07. 2017

Jak by mohla vypadat budoucnost bez lidí? Co se rozpadne, co se přemění, co zmizí a co zůstane? A co na to letohrádek? A umění?

Letohrádek v zámeckém parku ve Valči během festivalu Povaleč už několikrát hostil výstavy současného umění – dvakrát jsme se, společně s Evou Riebovou, inspirovali minulostí, loňský rok byl zaměřen na naši planetu Zemi a především na dění současné. V letošním roce se (tedy i logicky) posouváme do budoucnosti a náhledu na to, jaký by mohl svět být, kdyby z něj najednou zcela vymizela lidská existence. Samotný proces a důvod vymizení lidí není pro tuto výstavu důležitý, zaměření je především na svět bez nás. Co bychom tady zanechali a co by se začalo dít? Jak rychle by se rozpadly budovy, které jsme postavili? Jak by si poradila zvířata bez nás, jaké pasti jsme jim nastražili? S čím vším by se musela vyrovnat příroda? Stala by se z naší planety jedna velká skládka nerozložitelných věcí? A co naše historie, naše civilizace, kultura apod., zbyla by po ní nějaká stopa? Na jak dlouho a jaká?

 

Poločas rozpadu je termín převzatý z jaderné fyziky, kde se ovšem správněji používá termín poločas přeměny. Tato ambivalence rozpad vs. přeměna je inspirací i pro výstavu letošní, stejně tak jako anglický termín Half-life. Rozpad či rozklad tedy neznamená, že existence čehokoliv musí nutně zcela zmizet beze stopy jako bájná Atlantida. Už v průběhu rozpadu či mizení se veškeré naše výtvory a naše bytí mění v něco jiného, co obsahuje pozměněnou informaci. Samotná budova letohrádku se rozpadá, její kontury splývají s okolím, struktura omítky se stává nezřetelnou a jednotlivé kusy zdí během výstavy a festivalu odpadávají. Budoucnost je viděna pohledem z určité části romantickým a tíha přemýšlení o extinkci bytí je odlehčena směřováním k jiné, další existenci věcí a života, vycházejícího z rozpadu a následné proměny.


Kdy: 3.-6. srpna 2017

Kde: letohrádek v zámeckém areálu ve Valči

Vernisáž: 3. srpna 18:30

Během festivalu otevřeno: 4. a 5. srpna 11:00-20:00, 6. srpna 11:00-15:00

Vystavující umělci: Mariantoinetta Bagliato, András Cséfalvay, Romana Drdová, Barbora Fastrová, Václav Girsa, Pavel Havrda, Tomáš Hrůza, Markéta Jáchimová, Deana Kolenčíková, Kristina Láníková, Ivo Lauda, Pavel Matela, Jana Mercogliano, Milan Mikuláštík, Eliška Perglerová, Veronika Přistoupilová, Vendula Radostová, Jan Tyrpekl, Pavel Uličný, Martin Zvěřina

Kurátorka: Tereza Špinková

Produkce / instalace: Šimon Janíček, Tomáš Vondráček

Fotokoutek: Jan Hromádko + Jakub Hrab, 3. srpna 18:30-20:00, 5. srpna 14:00-18:00


Výstavy v minulých letech: https://www.behance.net/evarieb